Sunday, 25 April 2010

Hypothyroidism and Me

Just wanna share a few info about thyroid disease and my personal experience as someone who has been diagnosed with thyroid disease for almost 12 years..

Sebenarnya ramai yang tak familiar dengan penyakit nih.. sebab ia tak lah sekronik kanser atau diabetes.. tapi kalau tak dirawat boleh mendatangkan komplikasi lain..

Apa itu tiroid?
Tiroid adalah kelenjar yang berfungsi mengeluarkan hormon tiroid untuk mengawal metabolisma manusia.

Apa itu penyakit tiroid?
Ada 2 jenis penyakit tiroid; hipertiroidisme dan hipotiroidisme.
Hipertiroidisme berlaku apabila kelenjar tiroid mengeluarkan hormon yang berlebihan dan sebaliknya bagi hipotiroidisme.

Tanda-tanda orang yang menghidap hipertiroidisme:
- Bengkak di leher
- Degupan jantung bertambah
- Haid tidak teratur
- Berat badan menurun
- Osteoporosis
- Pengeluaran peluh bertambah

Tanda-tanda orang yang menghidap hipotiroidisme:
- Lemah
- Murung
- Osteoporosis
- Berat badan meningkat
- Kulit kering dan gatal
- Kurang daya ingatan

Rawatan untuk hipertiroidisme:
- Ubatan; carbimazole dan propylthiouracil untuk mengawal penghasilan hormon
- Pembedahan mengeluarkan sebahagian atau keseluruhan kelenjar tiroid

Rawatan untuk hipotiroidisme:
- Ubatan; levothyroxine untuk menambah hormon tiroid yang perlu dimakan setiap hari seumur hidup

---

Pengalaman Anis pulak.. masa sekolah menengah Anis kena hipertiroid.. leher Anis bengkak, tapak tangan kerap berpeluh dan terketar-ketar and berat badan tak naik-naik walaupun kuat makan.. lepas SPM Anis buat operation untuk buang keseluruhan kelenjar tiroid.. sejak daripada tu Anis menghidap hipotiroid dan kena makan ubat sebab dah takde kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormon.. mengikut doktor Anis kena makan ubat ni seumur hidup and buat blood test setiap 3 bulan untuk monitor level hormon tiroid dalam badan.. and kalau tak makan ubat Anis akan mudah penat dan kalau Anis tak jaga makan berat badan akan naik mendadak..

Walaupun tak rasa sakit tapi penyakit ni still kena rawat sebab kalau tak ia boleh menyebabkan obesiti, sakit sendi, masalah kesuburan dan komplikasi kepada jantung..

So Anis nasihatkan pada sesiapa yang ada tanda-tanda seperti kat atas tu cepat-cepat la pegi check doktor ek..

*Health info from Wikipedia

1 comment:

syaiful said...

hmmm... jgn lopa mkn obat ari2 tau...