Sunday, 6 March 2011

Mom's Chocolate Cake

Resepi turun temurun dari beloved Mama



Anis ni ada satu perangai yang bila mood tengah over-the-top, baru la datang semangat nak buat kek. Weekend aritu Anis buat kek coklat. Resepi kek ni dapat dari Mama. Dia kek biasa je bukan la coklat moist tapi Anis adik beradik membesar dengan kek ni la dulu.. so pada kitorang kek ni la kek coklat yang paling sedap..

Kawan-kawan UTM ramai cakap sedap..tak tau la diorang saje amik hati or memang betul sedap..

Pada kengkawan yang rindu kan kek coklat Puan Zabidah..boleh la amik resepi ni and buat sendiri kat rumah..cewahhh

For chocolate sauce
1 cup cocoa powder
¾ cup hot water
½ cup sugar

Combine everything. Set aside and let cool to room temperature.

For cake batter
1 ½ cup self-rising flour, sifted
250 g butter
250 g castor sugar
6 large eggs, separated
1 tsp vanilla essence

Beat butter and castor sugar. Add egg yolks one at a time. Set aside.
Beat egg whites until stiff. Add to butter mix and fold.
Fold in flour and chocolate sauce alternately and mixed well. Add vanilla essence.
Pour in greased cake tin. Baked at 180 deg C for 45 mins or until cook.

Since mood tengah super duper good, Anis decide la nak buat buttercream frosting. Tak ingat resepi dari mana. Sebenarnye kek ni lebih sedap kalau dengan chocolate ganache. Tapi sebab takde chocolate bar and heavy cream time tu Anis buat la buttercream je..

For frosting
150 g butter
250 g icing sugar
2 tsp hot water
1 tsp vanilla essence

Combine everything until smooth. Add coloring as desired.

SELAMAT MENCUBA!!!

2 comments:

ucufan said...

anis.. ambik hati pun ye gak sebb suh ko bawak lagi... tp memang sodap... aku nak buat la.. nanti aku tepek gambor kat blog.. hehehhee

mast@work said...

nyam nyam nyam..